Na zachodzie w latach 80, a w Polsce w 90, zapanował lęk przed wszystkimi tłuszczami. Przyczyniło się to do wzrostu zachorowań na choroby serca, ponieważ tłuszcz jest konieczny dla zdrowia. Dotyczy to szczególnie tłuszczu tłoczonego na zimno z roślin i tłuszczu rybiego.
Najważniejsze informacje na temat oleju z ryb

Do czego doprowadziła niskotłuszczowa rewolucja? W USA, a następnie w innych krajach, ludzie zaczęli chorować na choroby serca i . Było to związane z dużą ilością węglowodanów w diecie. Dopiero później naukowcy zwrócili uwagę, że nie wszystkie tłuszcze są szkodliwe – przykładowo – kwas stearynowy obecny w mięsie i tłuszczu mlecznym, obniża sklejanie płytek krwi. Jeszcze silniejsze działanie mają tłuszcze pochodzące z ryby.

Jakie działanie mają oleje z ryb?
Na ich temat prowadzono niewielkie badania, które wskazywały, że spożywanie oleju z ryby wpływa na zmniejszenie masy ciała. Osoby przyjmujące tylko 2,8 grama kwasów omega-3, chudły znacznie więcej, niż osoby, które stosowały wyłącznie dietę niskotłuszczową.

Zauważono także, że osoby, które biegały lub chodziły w szybkim tempie i przyjmowały olej z ryb, schudły znacznie więcej, niż osoby, które unikały ćwiczeń lub przyjmowały olej z kukurydzy. W tym badaniu zabrakło grupy kontrolnej osób, które tylko ćwiczyły, ale i tak z tego badania można wyciągnąć ciekawe wnioski. Olej z ryby poprawia skuteczność ćwiczeń. Spotkałem się także z badaniem, w którym porównano osoby:

  • ćwiczące i przyjmujące jednocześnie olej ze słonecznika
  • ćwiczące i przyjmujące oleje z ryb

Okazało się, że zmniejszenie ilości tłuszczu w organizmie w tych dwóch grupach było na podobnym poziomie, ale osoby, które przyjmowały olej z ryb, przyjmowały mniej kalorii.

Czy ryby są stuprocentowo bezpieczne
Niestety, ale jest także ciemna strona przyjmowania oleju z ryb. EPA i DHA mają korzystny wpływ na organizm, ale także wpływają na zmniejszenie krzepliwości krwi i przedłużenie krwotoków. Z tego powodu, nie można ich stosować przed operacjami. Dochodzi do tego kwestia skażenia ryb metalami ciężkimi, takimi, jak rtęć.

Statystycznemu Polakowi raczej nie grozi z tego powodu żadne niebezpieczeństwo, bo spożywa bardzo mało ryb, ale jeśli postanowisz zmienić swoją dietę, zwracaj uwagę na to, które ryby zawierają najwięcej metali ciężkich. Alternatywą dla spożywania dużych ilości ryb może być przyjmowanie kwasów omega-3 w formie na przykład oleju lnianego.

Jak najlepiej przyjmować oleje z ryb?
Większość osób chce uzupełniać niedobory kwasów omega-3, sięga po kapsułki. Pamiętaj, że jedna kapsułka dostarcza zwykle 500 lub 1000 mg kwasów omega-3 a to zbyt mało, by osiągnąć widoczne efekty. Fani ryb powinni zwrócić uwagę na te stwory morskie, które mają więcej zdrowego tłuszczu i wybierać takie ryby, jak:

  • łosoś
  • makrela
  • pstrąg
  • śledź
  • tuńczyk
  • sardynka

Ryby powinno się przyjmować przynajmniej 2 – 3 razy w tygodniu. Naszym zdaniem, bardzo złym wyborem jest smażenie ryb na gorącym tłuszczu. Może wydawać Ci się, że w taki sposób przygotowujesz zdrowy posiłek, ale kwasy omega-3 rozkładają się w wysokiej temperaturze. Nie ma szans na to, by taka ryba była zdrowa i przyczyniła się do prawidłowej pracy serca.

Przyjmując olej z ryb pamiętaj, że na pewno nie jest to magiczny środek na odchudzanie i zawiera on sporo kalorii. W jednym gramie oleju jest aż 9 kalorii, a jeśli będziesz go pił w dużych ilościach, po prostu zaczniesz tyć. Przed rozpoczęciem terapii kwasami omega-3 i rybim olejem, zastanów się nad zmniejszeniem ilości pozostałych .

Zobacz także