W XX wieku bardzo popularne stały się diety eliminujące węglowodany oraz laktozę. Mimo tego, że są one bardzo kontrowersyjne, pacjenci, którzy je stosują, cieszą się z działania odchudzającego i innych korzyści, które czerpie z nich organizm.
Dieta GAPS – pozbądź się alergii
Dieta GAPS ma za zadanie poprawić stan fizyczny i psychiczny pacjenta, co osiągamy dzięki wyeliminowaniu pewnych potraw. GAPS oznacza „Gut & Psychology Syndrome” i wiąże ze sobą problemy związane z jelitami i naszą psychiką. Twórcą tej diety jest Natasha Cambell-McBride, która napisała na tema diety GAPS i zespołu psychologiczno-jelitowego całą książkę.

Okazuje się, że nieprawidłowe funkcjonowanie jelit prowadzi do poważnych problemów ze stanami emocjonalnymi.


W ogólnych założeniach przypomina dietę paleo, jednak jest od niej bardziej restrykcyjna. Dzięki tej diecie, poprawia się funkcjonowanie jelit, co przekłada się na zdrowie mózgu i pozwala pozbyć się niepokoju lub nadpobudliwości. Można ją stosować także u dzieci, które mają problem ze skupieniem.
Autorka tej diety opiera swoją teorię o szkodliwym działaniu zbóż na tym, że człowiek przez setki tysięcy lat nie jadł zbóż, a rewolucja agrarna wpłynęła na pojawienie się wielu chorób.
Gdy ludzie zaczęli coraz mniej polować i dostarczali sobie pożywienia ze zbóż i roślin strączkowych, doprowadziło to do osłabienia organizmu. Dowody na ten proces znaleziono między innymi w grobowcach faraonów.

Co eliminuje dieta GAPS?
Podstawowym składnikiem, jakie należy wyeliminować z pożywienia w diecie GAPS, są zboża i kasze. Nie można na niej jeść wędlin, konserw i nabiału, a także produktów z puszek. Szkodliwe są także warzywa strączkowe, warzywa zawierające skrobię i wszystkie produkty, które są źródłem glutenu. Na początku może się wydawać, że ta dieta jest zbyt restrykcyjna, jednak dzięki temu, że wprowadza się ją zgodnie z 6 częściowym planem, jej wprowadzenie jest proste.

Poprawienie zdrowia za pomocą diety GAPS to długotrwały proces, który trwa nawet rok.
Co można jeść w diecie GAPS?
Dieta opiera się na naturalnych produktach. W pierwszym etapie diety, odżywiamy się przede wszystkim rosołem, a podstawowym źródłem energii jest tłuszcz zwierzęcy. W tej diecie stosuje się dużą ilość soków z kiszonek. Następnie w diecie pojawiają się jajka, , warzywa, mięso i inne składniki, dzięki czemu dieta zaczyna przypominać inne diety niskowęglowodanowe.

Największym problemem podczas stosowania tej diety jest fakt, że bardzo różni się od zwykłego odżywiania i wymaga przestawienia się na gotowanie w domu. Na tej diecie należy pozostać do końca życia, a zaprzestanie jej stosowania, prowadzi do powrotu dolegliwości.

Jakie diety oferują podobne podejście do odżywiania?

Pomysł zrezygnowania z jedzenia chleba i zastąpienia go tłuszczem i białkiem, to domena nie tylko diety GAPS. Podobne teorie postuluje doktor Kwaśniewski, proponując dietę optymalną, a także dr. Atkins z USA. Podobne założenia znajdziesz także w diecie paleo, która opiera się na jak najbardziej naturalnych produktach i eliminuje pieczywo.

Zobacz także